Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tud valaki segíteni kémiából?

Főoldal » Középiskola » Kémia
604
A felsorolt vegyületek közül melyeknek a vizes oldata lehet savas, és melyeké lúgos kémhatású?
NaOH, NaCl, HCl, HNO₃, Ca(OH)₂

Írd fel egyenlettel a következő anyagok vizes oldataiban lejátszódó reakciókat! Jelöld a reakció lényegét!
a, sósav és kálium-hidroxid
b, kénsav és nátrium-hidroxid

Az alábbi ionvegyületek közül melyiknek az oldata lehet savas, lúgos, illetve semleges kémhatású?
KCl, K₂CO₃, NH₄NO₃, CH₃COONa

Számítsd ki, hogy 25 cm³ 0,2 mol/dm³-es HCl-oldat közömbösítéséhez hány cm³ 0,1 mol/dm³-es KOH-oldat szükséges!
Ezekben a feladatokban szeretném kérni segítségüket előre nagyon szépen köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
NaOH: lúgos
NaCl: semleges
HCl: savas
HNO₃: savas
Ca(OH)₂: lúgos

HCl + KOH = KCl + `H_2O`

`H_2SO_4` + 2 NaOH = `Na_2SO_4` + 2 `H_2O`

KCl: semleges
K₂CO₃: lúgos
NH₄NO₃: savas
CH₃COONa: lúgos

Számítás:

HCl + KOH = KCl + `H_2O`

1 `dm^3` oldatban van 0,2 mol HCl

25 `cm^3` oldatban van `25/1000*0.2` = 0,005 mol HCl

Ez az egyenlet szerint reagál ugyanennyi, azaz 0,005 mol KOH-dal.

A KOH-oldatunk:

1 `dm^3`-ében van 0,1 mol KOH

Hány `cm^3`-ében van 0,005 mol KOH?

x = `0.005/0.1*1000` = 50 `cm^3` oldat szükséges.
0