Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tud valaki segíteni kémiából?

Főoldal » Középiskola » Kémia
349
Állapítsd meg a pH-ját a következő koncentrációjú oldatoknak:
a, 0,1 mol/dm³-es salétromsavoldat,
b, 0,01 mol/dm³-es sósav

A felsorolt két-két oldat közül melyiknek kisebb a pH-ja? Jelöld a pH-értékeket!
a, 0,1 mol/dm³ koncentrációjú HCl-oldat vagy 0,1 mol/dm³ koncentrációjú CH₃COOH-oldat.
b,0,1 mol/dm³ koncentrációjú HCl-oldat vagy 0,001 mol/dm³ koncentrációjú HCl-oldat.
c, 0,01 mol/dm³ koncentrációjú HCl-oldat vagy 0,01 mol/dm³ koncentrációjú H₂SO₄ oldat.

Mekkora az oxóniumion-koncentráció az alábbi pH-jú oldatokban?
pH=3, pH=2, pH=12, pH=11
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Állapítsd meg a pH-ját a következő koncentrációjú oldatoknak:
a, 0,1 mol/dm³-es salétromsavoldat,

pH = `-lg[H^+]` = `-lg(0.1)` = 1

b, 0,01 mol/dm³-es sósav

Mint előbb, szóval pH = 2

A felsorolt két-két oldat közül melyiknek kisebb a pH-ja? Jelöld a pH-értékeket!
a, 0,1 mol/dm³ koncentrációjú HCl-oldat vagy 0,1 mol/dm³ koncentrációjú CH₃COOH-oldat. Első

b,0,1 mol/dm³ koncentrációjú HCl-oldat vagy 0,001 mol/dm³ koncentrációjú HCl-oldat. Első

c, 0,01 mol/dm³ koncentrációjú HCl-oldat vagy 0,01 mol/dm³ koncentrációjú H₂SO₄ oldat. Második


Mekkora az oxóniumion-koncentráció az alábbi pH-jú oldatokban?

pH=3, pH=2, pH=12, pH=11

`[H_3O^+]` = `10^(-pH)`

Tehát rendre: `10^(-3)`; `10^(-2)`;`10^(-12)`;`10^(-11)`
0