Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 8. o.

Főoldal » Általános iskola » Kémia
728
1. 80 g metán égésekor hány g széndioxid gáz keletkezik?
2. 3 mol etilalkohol égésekor mennyi víz keletkezik?
3. 320 g lúgkő mennyi ecetsavat közömbösít?
4. Hány g? - 1M mg acetát
- 5 M szőlőcukor
- 2,5 M hangyasav
- 0,5 M répacukor
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
1,

`CH_4` + 2 `O_2` = `CO_2` + 2 `H_2O`

80 g metán az `80/16` = 5 mol, ebből keletkezik 5 mol `CO_2`, ami `5*44` = 220 g.

2,

`C_2H_5OH` + 3 `O_2` = 2 `CO_2` + 3 `H_2O`

1 mol etilalkoholból 3 mol víz keletkezik.

3 mol etilalkoholból `3*3` = 9 mol víz keletkezik, ami `9*18` = 162 g

3,

`CH_3COOH` + `NaOH` = `CH_3COONa` + `H_2O`

`M_(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

`M_(CH_3COOH)` = 60 `g/(mol)`

320 g lúgkő (nátrium-hidroxid) az `320/40` = 8 mol; ez 8 mol ecetsavat közömbösít, ami `8*60` = 480 g.

4,

1M mg acetát az nem tudom mi akar lenni. Nagy M-mel koncentrációt jelölünk. Acetát pedig önmagában nem létezik, acetátion van, vagy nátrium-acetát.

Ha 1 mol akar lenni, akkor `M_(CH_3COONa)` = 82 `g/(mol)`

1 mol nátrium-acetát 82 g, arányosan ki tudod számolni, hogy akárhány mol az hány g vagy mg.

- `M_(C_6H_(12)O_6)` = 180 `g/(mol)`

1 mol szőlőcukor 180 g

5 mol szőlőcukor `5*180` = 900 g

• `M_(HCOOH)` = 46 `g/(mol)`

1 mol hangyasav 46 g

2,5 mol hangyasav az `2.5*46` = 115 g

• `M_(C_(12)H_(22)O_(11))` = 342 `g/(mol)`

0,5 mol répacukor az `0.5*342` = 171 g.
0