Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

1259
Kémia az iparban(épitkezés)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
Mi a kérdés?
0

Szia!

Az egyik legfontosabb anyag a beton. Ennek fő összetevője a cement, mely mészből és márgából (ez egy agyagszerű kőzetféleség) készül égetéssel. Ilyenkor a mészből égetett mész keletkezik, mely oltással (víz hozzáadásával) oltott mésszé, mészhidráttá alakul. Ez pedig, ha további vízzel elkeverik, és levegőn hagyják, szén-dioxidot köt meg és megszilárdul. Ez adja a beton szilárdságát.
Hasonló még a gipsz. Ez kalcium-szulfátból áll, melyet szintén hevítéssel részlegesen víztelenítenek, de az íg kapott porszerű anyag víz hozzáadásakor azt megköti, miközben megszilárdul.
Nagy mennyiségben gyártott termék még a vas, vagyis inkább acél. Ezt valamiféle vasérc, esetleg ócskavas és szén "begyújtásával" készítik, mikor magas hőmérsékleten a vas-oxid a szén hatására redukálódik, a nyers, olvadt vasat pedig időnként lecsapolják. Mivel az így kapott vas (öntöttvas) magas széntartalmú, rideg, törékeny, nem alkalmas szerkezetacélnak, ezért széntartalmát csökkenteni kell. Ezt ma már tiszta oxigén bevezetésével oldják meg, ez kiégeti a a vasolvadékból a felesleges szenet, mire előáll az acél.
0