Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek hazi!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
634
Az elso feladat elso soraban mi a 4 lehetseges kiszamolasi modja a magassagnak? Illetve a masodik sort hogyan kell kiszamolni? Csak az aranyokat kell leirni pl.: a²+b²=c²
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
A pitagorasz-tételt használva a nagy háromszögre kijön, hogy c
Aztán a területképletekből kiszámolod 'm'-et majd felírod a pitagorasz-tételt az 'm' , 'a' , 'p' oldalhosszakkal rendelkező háromszögre. Ebből kijön 'p' és mivel c=p+q ebből a képletből kiszámolod 'q'-t.Csatoltam képeket. Remélem tudtam segíteni!
0

1.) c oldal kiszámítása:
c² = a² + b² (Pitagorasz tétel)

2.) p (a merőleges vetülete) kiszámítása:
a² = c·p (befogó-tétel), amiből p = c/a²

3.) q (b merőleges vetülete) kiszámítása:
b² = c·q (befogó-tétel), amiből q = c/b²
vagy
c = p+q összefüggésből, amiből q=c-p

4.) m, mint magasság kiszámítása:
m² = p·q (magasság-tétel)
vagy
(a,p,c) derékszögű háromszögől a Pitagroasz tétellel:
a² = p² + m²
(b,q,c) derékszögű háromszögől a Pitagroasz tétellel:
b² = q² + m²

és így tovább... :)
0