Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térfogat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1021
Rozi díszhalakat vásárol. Kiválasztott 4 db vitorláshalat, 5 db gurámit és 3 db guppit. A boltban azt tanácsolták neki, hogy akkora akváriumot vegyen, amelyikbe halanként legalább 12 liter víz fér.
a., Melyik akváriumot válassza az alábbiak közül, és milyen magasan álljon benne víz?
b., Hány kilogramm az akvárium tömege, ha az üveg szűrűsége 2500kg/m³?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, TK.180/3
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a) Ez azt jelenti, hogy 12*12=144 liter víznek kell beleférnie.

A falvastagság miatt mindegyik irányban le kell vonni az élhosszból, viszont a magasságból csak egyszer kell levonnunk, mivel nem zárt az akvárium, tehát az akváriumnak az a része, amibe mehet víz, egy olyan téglatest, melynek élei 39 cm, 59 cm, 34,5 cm, ennek a térfogata 39*59*34,5=79384,5 cm³=79,3845 dm³. Definíció szerint 1 dm³=1 liter, tehát az akváriumba 79,3845 liter víz fér, ez értelemszerűen nem elég.

A második paraméterei: 48,4 cm, 88,4 cm, 39,2 cm, ennek térfogata 48,4*88,4*39,2=167719,552 cm³=167,719552 dm³=167,719552 liter, ez már elég lesz. Ha ezt választja, akkor az alapterülete 48,4*88,4=4278,56 cm²=42,7856 dm² lesz, az a kérdés, hogy ezt mennyivel szorozzuk, hogy 144-et kapjunk: ha ez M, akkor

M*42,7856=144, tehát M=~3,36562 dm=33,6562 cm magasan fog benne állni a víz.

A harmadik akvárium esetén: 38 cm, 88 cm, 44 cm, térfogat: 38*88*44=147136 cm³=147,136 dm³, vagyis 147,136 liter víz fér bele. Az előző módon ennek is kiszámolható, hogy milyen magasan fog benne állni a víz; 38*88=3344 cm²=33,44 dm² az alapterülete, tehát 144/33,44=~4,3062201 dm magasan fog benne állni a víz, vagyis nem sok marad a tetejéből (kevesebb, mint 2 cm), tehát jobban jár, ha a másodikat választja.

b) Az akvárium össztérfogata 50*90*40=180000 cm³=180 dm³, ebből kivonjuk azt a részt, amibe a víz kerül, tehát az akvárium üvegének térfogata 180-167,719552=12,280448 dm³=0,012280448 m³. Ha 1 m³ tömege 2500 kg, akkor az egyenes arányosság elve szerint 0,012280448 m³ tömege 2500*0,012280448=30,70112 kg.

Ha valami nem világos, kérdezz!
1