Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Földrajz Nyugat Dunántúli régió

268
Nyugat Dunántúli régió legfontosabb ipartelepítő tényezői
A válaszokért nagyon hálás vagyok :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Földrajz

Válaszok

1
A munkaerő lényeges szerepet játszik az ipar telepítésében. A szabad, olcsó munkaerő vonzza az ipart. A bőséges munkaerő főleg a nagy élőmunka-igényes ágazatokra (textilipar, édesipar) van hatással. Nagy szaktudású, kvalifikált munkaerőt a híradástechnikai ipar, a repülőgépgyártás, a számítógépgyártás és a vegyipari ágazatok igényelnek.
Az a földrajzi hely, amelyik jó társadalmi és műszaki infrastruktúrával rendelkezik, jobb feltételeket tud biztosítani a termelőüzemek számára.
A kormányzat és a belső jogrendszer stabilitása igen fontos kérdések. Ha kiszámíthatatlanul változtatják a minimálbért, az adókat, a vámtörvényt, a környezetvédelmi előírásokat, árfolyamokat, milliárdos hasznokat vagy károkat okozhat a gazdaság szereplőinek.
Azok az országok, ahol a korrupció mértéke jelentős, sokkal inkább a spekulatív befektetéseket vonzzák. A hosszabb távra tervező, a térség infrastruktúráját fejlesztő, végső soron az általános jólétre pozitív hatással lévő vállalatok a kiszámítható, a korrupciótól nagyrészt mentes térségeket keresnek.
A hagyomány is fontos telepítő tényező. A munkaerő alapossága („német precizitás”), pontossága, fogékonysága a társadalom évszázadok alatt kialakult normáitól is függ.
A közlekedésföldrajzi helyzet (kikötők), a szállítási lehetőségek nagymértékben befolyásolják az ipari termelést.
0