Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Molekulák térszerkezete

488
Ezen belül megadni a kötéspolaritást,kovalensvegyérték,központi atom.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
A molekulában lévő központi atomokhoz kapcsolódó atomok (ún. ligandumok) térbeli elrendeződését a vonzó és taszító hatások alakítják ki. A téralkatot elsősorban a központi atomhoz tartozó kötő és nemkötő elektronpárok száma határozza meg. Az elektronpárok - taszításuk révén - arra törekednek, hogy a központi atom körül a lehető legtávolabbra kerüljenek egymástól. A kettős, illetve hármas kötésben a pi-kötéseket és a szigma-kötéseket ugyanazok az atomtörzsek vonzzák, így ezek a molekulában azonos irányban helyezkednek el. A molekulák téralkatát a ligandumok száma határozza meg. Mivel a ligandumok száma megegyezik a központi atomhoz tartozó szigma kötések számával, így csak ezek számát kell figyelembe venni a téralkat megállapításánál.

Amikor a központi atomhoz egyszeres és kettős kötés is kapcsolódik, a molekula térszerkezete torzulhat. A COCl2 összegképletű vegyületben (foszgén) a központi atomhoz a két klóratom egyszeres, az oxigén kettős kötéssel kapcsolódik és síkháromszöges elrendeződés alakul ki. A kettős kötés két elektronpárja azonban erősebben taszítja az egyszeres kötéseket (más szóval nagyobb a térigényük), ezért a Cl-C-Cl kötésszög kisebb a szabályos 120°-nál.

A kettős kötés térigénye
A kettős kötés térigénye
A központi atomhoz kapcsolódó nemkötő elektronpárok - a kötő elektronpárokhoz hasonlóan - taszítják egymást. Ezekre azonban csupán egy atommag vonzása hat, így nagyobb teret foglalnak el az atomtörzs körül, mint a kötő elektronpárok. Például a szabályos tetraéderes szerkezetből leszármaztatható térszerkezetek esetében a nemkötő elektronpárok számának növekedésével a kötésszög jelentős mértékben csökken.
1

nyersen egyszerűen úgy hogy érts belőle valamit a kötéspolaritás az akkor apoláris ha ugyanolyan atomból áll a molekula pl: H2 ami így néz ki H-H
és akkor poláris ha nem ugyanolyan atomokból állnak pl.: HCl, CCl4
a kovalensvegyérték az a központi atomhoz tartozó kötő elektronpárok száma
a központi atom pedig az azt atom amihez kapcsolódik a többi atom pl.: a CCl4-ben a C a központi atom mert hozzá kapcsolódik a négy darab Cl atom
2