Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
888
1. Mekkora a térfogata 33 g standardállpotú ( 25 ⁰C; 0,1 MPa ) szén-dioxid-gáznak?

2. A befőzéshez a szirupot (cukoroldatot) úgy készítettük, hogy 1 liter meleg vízben feloldottunk 40 dkg cukrot. Hány tömeg %-os lett a cukoroldat?

Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1.
1 mol széndioxid tömege: 12+2*16 = 44 g
1 mol széndioxid gáz térfogata standard állapotban: 24,5 dm³

44 g széndioxid gáz térfogata standard állapotban: 24,5 dm³
1 g széndioxid gáz térfogata standard állapotban: 24,5 / 44 dm³
33 g széndioxid gáz térfogata standard állapotban: 33 * 24,5 / 44 = 18,375 dm³

2.
oldott anyag (cukor) tömege (g): 40 dkg = 400 g
oldószer (víz) tömege (g): 1 liter = 1000 g (ha a sűrűséget 1 g/cm³-nek tekintjük)
oldat (cirup) tömege (g): oldott anyag (cukor) + oldószer (víz) tömege = 400 g + 1000 g = 1400 g

tömeg%=oldott anyag (cukor) tömege (g) * 100 / oldat (cirup) tömege (g) = 400 g * 100 / 1400 g = 28,57 tömeg%-os a cirup.
2