Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segitsetek

Főoldal » Általános iskola » Kémia
929
148 kg oltott mész készítéséhez hány kg égetett mészre van szükség? Írd fel a reakciót, majd a periódusos rendszer segítségével számolj. A számolás folyamatát is írd le
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
a reakció egyenlet szavakkal:

égetett mész + víz = oltott mész

kalcium-oxid + víz = kalcium-hidroxid


a reakció egyenlet jelekkel:

CaO + H₂O = Ca(OH)₂

A periódusos rendszerből kikeressük a relatív atomtömegeket és kiszámoljuk 1 mol vegyület tömegét:

1 mol CaO tömege: 40 g + 16 g = 56 g

1 mol Ca(OH)₂ tömege: 40 g + 2* (16+1) g = 74 g

Számolás következtetéssel:

A reakció egyenlet szerint 1 mol CaO- ból 1 mol Ca(OH)₂ keletkezik.

56 g kalcium-oxidból 74 g kalcium-hidroxid keletkezik.
56 /74 g kalcium-oxidból 1 g kalcium-hidroxid keletkezik.
148 * 56 / 74 = 112 g kalcium-oxidból 148 g kalcium-hidroxid keletkezik. (1 kg= 1000 g)
112 kg kalcium-oxidból ezerszer annyi, 148 kg kalcium-hidroxid keletkezik.

Számolás egyenes arányossággal:
56 kg kalcium-oxidból 74 kg kalcium-hidroxid keletkezik.
x kg kalcium-oxidból 148 kg kalcium-hidroxid keletkezik.

x kg / 56 kg = 148 kg / 74 kg
x kg = 56 kg * 148 kg / 74 kg
x = 112 kg égetett mészre van szükség 148 kg oltott mész készítéséhez.
Módosítva: 6 éve
2