Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogy kell megoldani ezt a kémia feladatot?

Főoldal » Általános iskola » Kémia
450
Hány mol hidrogéngáz állítható elő sósavból 2g tiszta cink felhasználásával,és hány gramm 20tömeg%-os sósav szükséges a folyamathoz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1

Zn + 2 HCl = `ZnCl_2` + `H_2`

`M_(Zn)` = 65,4 `g/(mol)`

`M_(HCl)` = 36,5 `g/(mol)`

2 g cink az `2/65.4` = 0,03 mol cink

Az egyenlet szerint ugyanennyi, azaz 0,03 mol hidrogéngáz keletkezik.

Az egyenlet szerint kétszerannyi, azaz 0,06 mol HCl szükséges a reakcióhoz. 0,06 mol HCl az `0.06*36.5` = 2,23 g

100 g oldatban van 20 g HCl (az oldat 20 tömeg%-os)

mennyi oldatban van 2,23 g HCl?

x = `2.23/20*100` = 11,2

11,2 g sósavoldatra van szükség.
0