Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az autó kémiája

Főoldal » Általános iskola » Kémia
427
egy 5000cm3 kiszerelésben kapható téli szélvédőmosó folyadék cimkéjén az alábbi adatok olvashatók :
sűrűség: 0,9 g/cm3
összetétel: ioncserélt víz, etanol (45 tömegszázalékos), (glikol 5 tömegszázalékos), illatanyag, felületaktív anyag, szinezék
a. Hány gramm etanolt tartalmaz a szélvédőmosó folyadék?
b. Mennyi a szélvédőmosó folyadékban található glikol anyagmennyisége? (a glikol morális tömege 62 g/mol)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
5000 `cm^3`, ennek a tömege:

m = `rho*V` = `0.9*5000` = 4500 g

a, Az oldat etanolra nézve 45 %-os, azaz

100 g-jában van 45 g etanol

4500 g oldatban van `4500/100*45` = 2025 g etanol

Az oldat 2025 g etanolt tartalmaz.

b, Az oldat glikolra nézve 5 tömeg%-os, azaz

100 g-jában van 5 g glikol

4500 g oldatban van `4500/100*5` = 225 g glikol

62 g glikol az 1 mol

225 g glikol az `225/62` = 3,63 mol.
0