Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Új ismeretlen bevezetése! Egyenletek!

Főoldal » Középiskola » Matematika
437
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
5/a.
x+1/x = y
6·y²+26=25y
6·y²-25y+26=0
y1=13/6
y2=2

x+1/x=13/6 amiből
6·x²-13x+6=0
x1=3/2
x2=2/3

x+1/x=2 amiből x3=1

Hf: megcsinálod az ellenőrzést számológéppel!!!

5/b:
Legyen y+1/y=z
z²=(y+1/y)²=y²+2+1/y², tehát y²+1/y²=z²-2
6·(z²-2)+38=25z
6z²-25z+26=0
z1=13/6
z2=2

Innen kábé ugyanaz mint az a feladat.

1