Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Valaki le tudná a 6. Feladatot írni egyenletben?

Főoldal » Középiskola » Matematika
998
Egy áru árát 20%-kal leszállították, majd 20%- kal felemelték, így az ára az eredeti árnál 100 ft- tal kevesebb lett. Mennyibe került eredetileg az áru? Megoldókulcsban x=2500
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Egy áru árát 20%-kal leszállították, majd 20%- kal felemelték, így az ára az eredeti árnál 100 ft- tal kevesebb lett. Mennyibe került eredetileg az áru? Megoldókulcsban x=2500

Legyen az árú ára X ft.
20%-kal leszállították azt jelenti, hogy az árú 80%-át kell kifizetned
20%- kal felemelték azt jelenti, hogy az új ár 120%-át kell kifizetned.

X·0,8·1,2=x-100
0,96·x=x-100
100=0,04·x
2500=X
0