Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítene SOS

Főoldal » Középiskola » Matematika
642
√(2x+3)+√(x-2)=4
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Négyzetre emelünk, de a bal oldalon NEM TAGONKÉNT emelünk négyzetre, hanem az (a+b)²=a²+2ab+b² unásig begyakorolt képlet alapján:

2x+3+2* 2x+3 * x-2 +x-2=16, összevonunk;
3x+1+2* 2x+3 * x-2 =16, kivonunk 3x-et és 1-et:
2* 2x+3 * x-2 =15-3x, újra négyzetre emelünk; szorzat esetén érvényes az, hogy tagonként emelünk négyzetre, a kivonásnál még mindig nem:
4*(2x+3)*(x-2)=225-90x+9x², kibontjuk a zárójelet:
8x²-4x-24=9x²-90x+225, redukáljuk a bal oldalt 0-ra:
0=x²-86x+249, ennek a megoldásai x=83 és x=3, nem nehéz kitalálni, hogy ezek közül az x=83 hamis gyök lesz, az x=3 pedig a megoldás.
0