Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Háromszög oldalának hossza

Főoldal » Középiskola » Matematika
825
Egy háromszög két oldalának hossza:1,4 és 3,6 cm
Mekkora lehet a harmadik oldala, ha a hossza cm-ekben mérve egész szám?(bizonyítás is kéne, miért akkora amekkora a 3. oldal) szerkesztés nem szükséges
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a harmadik oldal hossza x, ekkor 3 lehetőségünk van;

1.: x≤1,4<3,6, ekkor a háromszög-egyenlőtlenség értelmében:

3,6<x+1,4, tehát 2,2<x, ebben az esetben nem jutunk eredményre.

2.: 1,4≤x<3,6, ekkor:

3,6<1,4+x, erre 2,2<x megoldást kapjuk, tehát x=3.

3.: 1,4<3,6<x, ekkor

x<1,4+3,6=5, erre is csak 1 megoldást kapunk: x=4.

Tehát a harmadik oldal hossza 2 cm és 4 cm lehet.
1