Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladatok megoldása egyenletek segítségével

Főoldal » Középiskola » Matematika
452
Az egyik hordóban kétszer annyi olaj volt mint a másikban. Miután az első hordóból elhasználtunk 30 litert, a másikból pedig 20 litert, az elsőben háromszor annyi olaj maradt, mint a másodikban. Mennyi olaj volt az egyik és mennyi a másik hordóban?

És a másik:

Pista bácsit, amikor megkérdezték, hogy hány éves, a következőket válaszolta: Ha a mostani éveimnek negyedét lecsökkenteném 4-gyel, ötödét kapnék, mint ha a feleségem éveit megnövelnénk 8-cal. A feleségem 4 évvel fiatalabb, mint én. Hány éves Pista bácsi és mennyi a felesége.
Nagyon hálás lennék ha valaki tudna segíteni. Előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Másik hordó: x
Egyik hordó: 2x
2x-30=3(x-20)
2x-30=3x-60
-30=x-60
30=x
Így a másik hordóban 30 liter míg az egyik hordóban 60 liter volt

Pista bácsi most: x éves
Felesége most: x-4 éves
(x/4-4)×5=x+4
x/4-4=(x+4)/5 /×20
5x-80=4x+16
x-80=16
x=96
Így Pista bácsi 96 éves és a felesége meg 92 éves




2