Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szénhidrogének

Főoldal » Középiskola » Kémia
926
Egy szénhidrogén 1,28 g-jának elégetésekor 4,4 g szén-dioxid és 0,72 g víz képződik. Az anyag moláris tömege: 128 g/mol. Határozd meg a szénhidrogén összegképletét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Az égés során a szén-hidrogén minden szénatomjából CO2 kelethezik, míg a hidrogénekből víz:

CxHy+O2->xCO2+y/2H2O

A szén-dioxid tömege 4,4 g, míg moláris tömege 44 g/mol, így anyagmennyisége 4,4/44=0,1 mol, azaz a mintában 0,1 mol szén volt.
A víz tömege 0,72g, moláris tömege 18 g/mol, így anyagmennyisége 0,72/18=0,04 mol, így a mintában 0,08 mol hidrogén volt (a vízben kettő van).

Így a C: H arány 0,1:0,08=5:4

De lehet 10:8, 15:12, stb is, így ezt még ellenőrzni kell.

Az 5:4 arány esetén (azaz a C5H4 esetében) a moláris tömege 64 g/mol lenne, de a valóságban 128, ami ennek kétszerese, azaz a vegyület a C10H8.
1