Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Keveréses egyenlet??

Főoldal » Általános iskola » Matematika
10581
240 g 85%-os kénsavat mennyi 55%-os kénsavval kell keverni, hogy 73%-os kénsavat kapjunk?
Legyszi, ha tudjátok, akkor levezetéssel együtt!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

Használjuk a keverési egyenletet:

W1×m1+W2×m2=W3×(m1+m2)

Ahol W1 az egyik oldat %-a, m1 tömege, W2 a második oldat %--a, m2 tömege és W3 a kevert oldat %-a. Azaz:

240×85+55×x=73×(240+x)

20400+55x=17520+73x

2880=18x

x=160

Tehát 160g-ra van szükség.
0

Miért is jó olyan képleteket használni, amiket fullra nem értünk?

Első körben azt kellene megérteni, hogy mit is jelent a százalék; azt jelenti, hogy az oldatnak az a része oldott anyag, tehát a 240 grammból 240*85/100=204 gramm oldott anyag.

Tegyük fel, hogy a másik oldatból x grammnyira van szükségünk, ebben x*55/100=0,55x gramm oldott anyag van. Ha összeöntjük a két oldatot, akkor 204+0,55x gramm oldott anyag lesz az oldatban, az oldat tömege pedig 240+x gramm lesz, tehát 100*(204+0,55x)/(240+x) százalékos oldatot kapunk, azt szeretnénk, hogyha ez 73% lenne, tehát:

100*(204+0,55x)/(240+x)=73, ennek a megoldása x=160, tehát 160 gramm 55%-os oldatra van szükségünk.
0