Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázok

Főoldal » Középiskola » Fizika
806
1.) Sorold fel a gázok állapotjelzőit!
2.) Add meg az izoterm állapotváltozás jellemzőit!
3.) Add meg az izobár állapotváltozás jellemzőit!
4.) Add meg az izokór állapotváltozás jellemzőit
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1.
-hőmérséklet
-nyomás
-térfogat
-és a gáz tömege
2.
A gázok állandó hőmérsékleten történő összenyomása és tágulása a nyomás megváltozását eredményezi. Az ilyen állapotváltozást nevezzük izotermikus állapotváltozásnak.
Állandó hőmérsékleten az adott tömegű ideális gáz V térfogata és "p" nyomása között fordított arányosság van. (Boyle-Mariotte törvénye)
Képletben:
p₁·V₁=p₂·V₂
3.
Ha az állapotváltozás állandó nyomáson történik, akkor az ideális gáz hőmérséklete és térfogata között egyenes arányosság van.(Gay-Lussac I. törvénye)
Képletben:
V₁/T₁=V₂T₂
4.
Izochor állapotváltozásnál az ideális gáznak csak a nyomása és a hőmérséklete változik meg, a térfogata állandó lesz. (erre utal az izochor kifejezés)
Állandó térfogaton történő állapotváltozás során az adott tömegű ideális gáz nyomása egyenesen arányos a gáz abszolút hőmérsékletével (Gay-Lussac II. törvénye)
Képletben:
p₁/T₁=p₂/T₂
0