Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Populációgenetika

1276
Az Rh+ vércsoportot egy gén domináns D - allélja okozza, az Rh- vércsoportot pedig a d - allél.
Egy genetikai egyensúlyban levő populációban az Rh+ vércsoportú emberek 57% - a heterozigóta.

a) Határozza meg a D és d allélok gyakoriságát!
b) 10000 emberből átlagosan hány Rh-?
c) Hány % annak a valószínűsége, hogy egy Rh- nőnek Rh+ vércsoportú gyermeke születik? Válaszát indokolja meg.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Biológia

Válaszok

1
DD: Rh+
Dd: Rh+
dd: Rh-
(mivel sima domináns-recesszív öröklésmenetről van szó).
Emellett tudjuk, hogy a populáció egyensúlyi, azaz a kulcsfontosságú populációgenetikai egyenlet, a Hardy-Weinberg szabály érvényben van:
p^2+2pq+q^2=1, ahol P(D)=p és P(d)=q
(azaz a p a D allél gyakorisága, q pedig a d-é). Emellett igaz, hogy p=1-q. Innentől kezdve majdnem minden sima egyenletrendezés.

a) Határozza meg a D és a d allélok gyakoriságát!
--A kérdés lényegében a p és a q értéket várja. A kulcs a heterozigóták 57%-a lesz. Az első egyenlet értékeit úgy kapjuk, hogy a homzigóta dominánsok gyakorisága p^2 (P(DD)=p^2), a homozigóta recessízveké q^2 (P(dd)=q^2), a heterozigóták pedig 2pq (P(Dd)=2pq). Ez úgy jön ki, hogy a D gyakorisága p, a d-é pedig q. Tehát:
DD esetben két D találkozik. Ezek független események, tehát szorzás. Mekkora egy D allél kiválasztásának valószínűsége? Ez az a relatív valószínűség, amit p-vel jelöltünk. Azaz P(DD)=p*p=p^2.
dd eset ugyanezen logika alapján q^2.
Dd, azaz a heterozigóta kissé bonyolultabb. Egy D és egy d találkozik, azaz p*q, de ez csak a fele! Ugyanis a heterozigóta lehet Dd és dD! Vagyis megszorozzuk kettővel, így jön ki a 2pq. :)
Amit mi tudunk, hogy az Rh+-ok 57%-a heterozigóta. Rh+ ki lehet? Homozigóta domináns és heterozigóta. DD és Dd. No, ezt fel is írhatjuk! A gyakoriságok ismertek.
0,57(p^2+2pq)=2pq
[Ha fordítva írod fel, vagyis 43% a homozig. domináns, és az egyenlet 0,43(p^2+2pq)=p^2, akkor a végén p-t kapod meg, de egy picit kell kerekíteni, ez egyszerűbb számítás. :) Így q fog kijönni.]
Egyenletrendezés, kijön, hogy p=1,5q Örülünk, Vincent? Igen, mivel van egy másik egyenletünk: p+q=1. Azaz 1,5q+q=1, vagyis 2,5q=1, amiből jijön, hogy q=0,4. Vagyis p=0,6. Hurrá! ezt kérdezi a feladat.
P(D)=p=0,6; P(d)=q=0,4.

b) 10000 emberből átlagosan hány Rh-?
P(Rh-) mennyi is? q^2, ezt az előbb leírtam. Vagyis a valószínűség 0,16 - tízezer embernél ezt beszorozzuk 10.000-rel, az 1600.

c) Hány százalék annak a valószínűsége, hogy egy Rh- nőnek Rh+ vércsoportú gyermeke születik?
TVT (teljes valószínűség tétele) a megfelelő módszer, amit alkalmazni szokás az ilyen kérdéseknél. De most levezetem a szép és győrs megoldást előbb, utána a rendeset. :)
A nő dd genotípusú, ez biztos. Hogy a gyerekben legyen D, azt az apának kell hoznia. Az anya biztosan a d-t adja. És mekkora a valószínűsége, hogy az apában lesz egy D, amit a gyerek örökölhet? Mivel az apa nem ismert előre, ezért az átlagos populációs valószínűséggel kell dolgozni (akárki lehet ugyanis), ez pedig 0,6. Vagyis annak a valószínűsége, hogy a gyerek apjának van D allélja 60%, és ez megegyezik azzal, hogy Rh+ lesz a gyerek. :)

A rendes levezetés dög. Az anya adja a d-t, tehát az apa a kérdés. Lehet: DD, Dd és dd. Utóbbi esetben nem lesz Rh+ a gyerek, tehát ez nulla valószínűség, nem kell vele foglalkozni. Marad az első két tag.
P(DD|Rh+)=1*0,36=0,36
Az egyenlet egy feltételes valószínűség számítás egy kis Bayes-egyenlettel. A | után áll a feltétel. Számítása:
P(A|B)=P(AB)/P(B); a Bayes pedig egy kis csel:
P(A|B)=P(B|A)*P(A). Miért kell ez a sok matek? Hogy megfordíthassuk az egyenletet.
P(Rh+|DD)= 1 - ez a Punnet-táblából kijön, ha felírod:
dd x DD -> 100% Dd
P(DD)=p^2=0,36, emlékezz.
Vagyis P(DD|Rh+)=P(Rh+|DD)=1*0,36=0,36
Huh, és ez csak a fele! Most jön az, ha apuka Dd, azaz heterozigóta. Oké, akkor P(Rh+|Dd)=0,5 (megint a Punnet tábla felírása, Dd x dd -> 50% Dd és 50% dd). Mennyi P(Dd)?
P(Dd)=2pq=2*0,6*0,4=0,48
Tehát P(Dd|Rh+)=0,5*0,48=0,24.
Na, akkor most az összes tagot összeadjuk! Ez a TVT. :)
P(Rh+)=P(DD|Rh+)+P(Dd|Rh+)+P(dd|Rh+)=0,36+0,24+0 [ez utóbbi el is hagyható] = 0,6 = 60%.
0