Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűségszámítás (dobókocka)

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
2427
Öt szabályos dobókockával dobunk. Mennyi a valószínüsége a "full" dobásnak, azaz hogy lesz három egyforma szám, és a maradék kettő is egyforma, denem mind az öt dobott szám azonos? Mennyi a valószínűsége, hogy mind az öt szám egyforma?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kocka, valszám, valószínűségszámítás, full
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Összes eset: 6*6*6*6*6=7776

Kedvező eset: jelöljük H-val a három egyformát, K-val a két egyformát, ezek mentén fel tudjuk írni a különböző eseteket:

1. eset: HHHKK: Az első helyre 6-félét dobhatunk, ekkor a rákövetkező két helyre már csak egyféle mehet, az első K helyére így csak 5, mellé szintén 1, tehát 6*1*1*5*1=30-féleképpen lehet ilyen alakú fullunk.
2. eset: KKHHH: a fenti gondolatmenetet követve 6*1*5*1*1=30 lehetőségünk van.
3. eset: HKHKH, itt a lehetőségek száma: 6*5*1*1*1=30

Ezek alapján nem nehéz rájönni, hogy akárhogy írjuk fel ezt az 5 betűt, mindig 30-at fogunk kapni, ezek összege pedig a kedvező esetek számát fogja kiadni, már csak az a kérdés, hogy hány részesetre lehet bontani; annyira, ahányféleképpen a fenti betűk leírhatóak egymás mellé, vagyis 5!/(3!*2!)=10-féleképpen, tehát 10*30=300 esetben kapunk fullt.

A klasszikus valószínűségi modell értelmében valószínűség=kedvező/összes=300/7776=25/648=~0,03858=3,858%.

Ha mind az 5 szám egyforma, akkor nem nehéz kitalálni, hogy erre 6 lehetőségünk van, ennek a valószínűsége 6/7776=1/1296=~0,000771605=0,0771605%

Ha valami nem világos, várom kérdéseidet.
1