Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia SÜRGŐS

Főoldal » Középiskola » Kémia
388
Sziasztok! Egy kis segítség kéne kémiával kapcsolatosan.
Tananyag neve: Az oxigéncsoport elemei. A z oxigén és vegyületei

1.) Hány m³ oxigén szükséges 10 m³ ugyanolyan állapotú hidrogéngáz elégetéséhez?

2.) Hidrogén és oxigén gázelegyének 7,35 dm³-ét (25⁰C, 0,1MPa nyomás) elektromos szikrával begyújtjuk. Mi volt a gázelegy összetétele, ha a víz lecsapódása után a gáz tömege 4,8 g?

3.) Hány gramm 49 tömegszázalékos kénsavoldatban kell feloldani 200 g kén-trioxidot ahhoz, hogy 78,4 tömegszázalékos kénsavoldatot kapjunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1.) Hány m³ oxigén szükséges 10 m³ ugyanolyan állapotú hidrogéngáz elégetéséhez?

reakció egyenlet:
O₂ + 2 H₂ = 2 H₂O

1 mol hidrogén standard mól térfogata: 24,5 dm³ = 0,0245 m³
1 mol oxigén standard mól térfogata: 24,5 dm³= 0,0245 m³

0,0245 m³ hidrogéngáz elégetéséhez a fele, 0,0245 / 2 m³ oxigén szükséges,
1 m³ hidrogéngáz elégetéséhez is ennek a fele, 0,5 m³ oxigén szükséges,
10 m³ hidrogéngáz elégetéséhez ennek a fele, 5 m³ oxigén szükséges.


2.) Hidrogén és oxigén gázelegyének 7,35 dm³-ét (25⁰C, 0,1MPa nyomás) elektromos szikrával begyújtjuk. Mi volt a gázelegy összetétele, ha a víz lecsapódása után a gáz tömege 4,8 g?

1 mol gáz standard mól térfogata: 24,5 dm³
reakció egyenlet:
O₂ + 2 H₂ = 2 H₂O

7,35 dm³ gáz anyagmennyisége: 7,35 dm³ / (24,5 dm³/mol) = 0,3 mol

kiindulási gáz összetétel: x mol oxigén, 0,3-x mol hidrogén

Ennek a tömege: x/32 + (0,3-x)/2 gramm

1 mol oxigén 2 mol hidrogénnel reagál és 2 mol víz keletkezik.
x/32 g oxigén 2*x/2 g hidrogénnel reagál és 2*x/18 g víz keletkezik.

A kiindulási gáz tömege - elreagált gáz tömege = 4,8 g

x/32 + (0,3-x)/2 - [ x/32+2*x/2 ] = 4,8 gramm

x/32 + 0,15 -x/2 - x/9 = 4,8 gramm

9*x/32 - 9*16*x/32 - 32*x/32 = 9*4,65 gramm
9*x-9*16*x-32*x = 32*9*4,65
-167*x = 1339,2
x=- 3,1

(Sajnos valamiért nem jön ki... Sokat dolgoztam vele, nem akarom kitörölni, hátha ad valami támpontot a megoldáshoz. Kijavítom, ha közben jön ihlet hozzá.)


3.) Hány gramm 49 tömegszázalékos kénsavoldatban kell feloldani 200 g kén-trioxidot ahhoz, hogy 78,4 tömegszázalékos kénsavoldatot kapjunk?

H₂O + SO₃ = H₂SO₄

49 tömeg%-os x gramm tömegű kénsav oldatban
0,49*x g kénsav és x-0,49*x gramm víz van

1 mol víz 1 mol kén-trioxiddal reagál és 1 mol kénsav keletkezik
18 g víz 32+3*16= 80 g kén-trioxiddal reagál és 2+32+4*16= 98 g kénsav keletkezik
200*18/80 g = 45 g víz 200 g kén-trioxiddal reagál és 200*98/80 = 245 g kénsav keletkezik

78,4 tömeg%-os y gramm tömegű kénsav oldatban
0,784*y g kénsav és y-0,784*y gramm víz van

0,784*y - 0,49*x = 245 g (a két oldatban levő kénsav mennyiségének különbsége a keletkezett kénsav mennyisége)

x-0,49*x - (y-0,784*y) = 45 g (a két oldatban levő víz mennyiségének különbsége az elreagált víz mennyisége)

folytatás lásd kép
Módosítva: 6 éve
3