Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

HELP ME PLS

Főoldal » Általános iskola » Matematika
399
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1.

1+3*0,5 = 1+1,5 = 2,5

(1/2) - (2*0,5/3) = (1/2) - (1/3) = (3/6) - (2/6) = 1/6

0,3*1 + 1,2 * 0,5 = 0,3 + 0,6 = 0,9

2.

egynemű kifejezések, ami csak az együtthatókban (tehát az ismeretlen előtti szorzó számban) különböznek:

2*x-szel egynemű: 7*x, (-3)*x, (8/3)*x
2*x-szel nem egynemű: 7*x*y, (-3)*x², (8/3)*x*b³

3.
a) x+5 = (x/2) + 10 / -5
x = (x/2) + 5 / - (x/2)
x/2 = 5
x=10

b) 3*(x-4) = 6*(x+1) / felbontjuk a zárójelet
3*x-12 =6*x+6 / +12
3*x=6*x+18 /- 6*x
-3*x = 18 / (-3)
x= -6

ellenőrzés: (az eredményt behelyettesítjük az eredeti nyitott mondatba, és kiszámoljuk mindkét oldalt. Az eredmény megfelelő, ha ugyanazt a számot kapjuk mindkét oldalon, tehát teljesül az egyenlőség.)
3*(x-4) = 6*(x+1)
3* (-6-4) = 6*(-6+1)
3* (-10) = 6*(-5)
-30 = -30
teljesül az egyenlőség, tehát x=-6 eredmény megfelelő
3