Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítsen SOS

Főoldal » Középiskola » Matematika
560
√(2-x)-√(x-7)=-3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Négyzetre emelsz és zárójelfelbontás:
2-x-x+7=9
Összevonás
9-2x=9
-2x=0
x=0 de a gyökjel alatt nem lehet - ezért nincs megoldás
0

√(2-x)-√(x-7)=-3

Kikötéssel kezdjük. Mivel gyök alatt nem lehet negatív szám √(2-x)>=0, x<=2
√(x-7) >=0, x>=7
A két feltétel nem tud egyszerre teljesülni, ezért nincs megoldás
0

√(2-x)-√(x-7)=-3

Kikötés:
2-x≥0, azaz 2≥x,
x-7≥0, azaz x≥7
Nincs megoldás, mert a két feltételnek nincs közös "eleme".

Illetve:

Négyzetre emelésnél figyelj, hogy a bal oldalon két tag különsége áll, ezt az (a-b)² = a²-2ab+b² azonossággal kell felbontani!

2-x-2√(2-x)√(x-7)+x-7=9
Összevonás::
-2√(2-x)(x-7)=14
√(2-x)(x-7)=-7
Átredezés:
√(2-x)(x-7)=-7
Mivel a jobb oldalon negatív szám áll, ezért nincs megoldás, mert nincs olyan valósszám, melynek négyzetgyöke negatív lenne.
0