Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gyökvesztés problematikája

938
Mi a gyökvesztés problematikája?

Előre is köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, másodfokú, gyökvesztés
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Amikor például egy egyenlet megoldásnál olyan műveletet végzel, amivel gyököt veszítesz. (hehe)
Ilyen például a négyzetre emelés.
Ekkor a negatív számokat, mint lehetséges megoldásokat elveszíted.
Ha az van megadva hogy oldja meg az R valós számok halmazán, akkor nagyon oda kell figyelni, hogy milyen műveletet végzel az egyenleten.
Módosítva: 3 éve
2

Egyetértve az előttem szólóval, egy kis kiegészítést tennék: Ekvivalens, azaz egyenértékű átalakítással például a mérlegelv szerinti mindkét oldalhoz ugyanannyit adhatunk stb. ezekkel nincs gond. De ha mindkét oldalnak a logaritmusát vesszük, akkor leszűkítjük az értelmezési tartományt a pozitív valós számok halmazára, így az eredeti egyenlet megoldásánál fenn áll a gyökvesztés esélye. Ez akkor is előfordulhat, hogyha ismeretlent tartalmazó kifejezéssel egyszerűsítünk anélkül, hogy megvizsgálnánk, hogy az eredeti egyenletben fenn áll e az egyenlőség. Abban az esetben, ha például egy négyzetgyökös egyenletet négyzetre emelek, akkor kikötésekkel, peremfeltételekkel biztosítom, hogy az alaphalmaz bővítése miatt belépő hamis gyököket kiküszöböljem. A hamis gyöktől ellenőrzéssel mindig könnyen meg tudunk szabadulni, ezért ez nem olyan veszélyes, mint a gyökvesztés, amit ha elvesztesz, akkor odavan.
Én tehát odatenném a hangsúlyt, hogy mivel az egyenlet adott alaphalmazon kér függvény közti egyenlőségi relációt vizsgál, a gyökvesztés lehetősége az alaphalmaz szűkítését eredményező nem ekvivalens átalakítások okozzák. (Az alaphalmaz bővítését eredményező nem ekvivalens átalakítások pedig hamis gyökök belépését eredményezheti.)
Módosítva: 3 éve
1