Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolás

Főoldal » Középiskola » Kémia
488
1) Hány cm3 5 tömeg%-os, ρ=1,045 g/cm3 sűrűségű kálium-hidroxid-oldatra van szükség 4,8 dm3, pH:12 oldat előállításához?

2) Mennyi 0,025 mol/dm3 koncentrációjú NaOH-oldat pH-ja?

3) Mennyi 0,00001 mol/dm3 koncentrációjú NaOH-oldat pH-ja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1) Hány cm3 5 tömeg%-os, ρ=1,045 g/cm3 sűrűségű kálium-hidroxid-oldatra van szükség 4,8 dm3, pH:12 oldat előállításához?

pH=12
pH+pOH = 14
pOH = 14-12 = 2

[OH]=10-2 mol/dm³
Tehát 1 dm³ oldatban 0,01 mol KOH van, akkor
4,8 dm³ oldatban 4,8*0,01 = 0,048 mol KOH van.

1 mol KOH tömege: 39+16+1=56 g
0,048 mol KOH tömege: 0,048*56 = 2,688 g

5 tömeg%:
100 g oldatban 5 g KOH van, akkor
2,688*100/5 = 53,76 g oldatban 2,688 g KOH van.

Ennek a tréfogata:
V=53,76 g / 1,045 g/cm³ = 51,44 cm³

2) Mennyi 0,025 mol/dm3 koncentrációjú NaOH-oldat pH-ja?

[OH] = 0,025 mol/dm³
pOH = -lg [OH] = - lg 0,025 = 1,60
pH+pOH = 14
pH=14-pOH=14-1,60=12,4

3) Mennyi 0,00001 mol/dm3 koncentrációjú NaOH-oldat pH-ja?

Ez nagyon híg oldat, itt már a víz ionszorzattal kell számolni.

H₂O ⇔ H+ + OH-

kiind: 10-7 H, 10-7 OH
reagál: x H, x OH
egyensúlyban: 10-7-x H, 10-7-x+10-5 OH

Kv=[H]*[OH]=10-14 = (10-7-x) * (10-7-x+10-5)

x=9,9*10-8

[H] = 10-7-x = 10-7-9,9*10-8 = 10-9

pH= -lg 10-9 = 9
3