Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tételek

Főoldal » Középiskola » Matematika
685
A háromszög két oldala 9 és 13cm, a nagyobbal szembeni szög 57 fok. Határozd meg az ismeretlen oldalakat szögeket területet!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A 13cm-rel szemközt lévő szög 57°.

Sinus-tétellel ki tudod számolni a 9cm-es oldallal szemközti szöget:
13/sin57° = 9/sinα
sinα = 9*sin57°/13 = 0,5806
α = 35,49°

A haramdik szög: 180°-(57°+35,49°) = 87,51°

A harmadik oldalt ki tudodszámolni akár a sin-, akár a cos-tétellel:
sin-tétellel:
13/sin57° = b/sin87,51°
sin87,51°·13/sin57° = b
b = 15,48cm

cos-tétellel:
b² = 13²+9²-2·13·9·cos87,51 = 239,83
b = 15,48cm
0