Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
1081
Légszigetelésű kondenzátor 4 dm 3 területű lemezei egymástól 2mm távolságra
helyezkednek el. A kondenzátorra500 V feszültséget kapcsolunk.
 Mennyi a lemezek között a térerősség?
 Mennyi a kondenzátor kapacitása?
 Mekkora töltésmennyiséget tárol a kondenzátor?
 Mennyi elektromos energiát tárol a kondenzátor?
 Mennyi munkával tudnánk az áramforrásról lekapcsolt lemezeket
5mm távolságra széthúzni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a)
E=U/d = 500 V / 0,002 m = 250000 Vm

b)
C = ε₀ * εr * A / d

ε₀ a vákuum dielektromos állandója, 8,854187817 * 10-12 (As/Vm)
εr=1,00059

A=4 dm² = 0,04 m²
d=2 mm = 0,002 m

C=8,854187817 * 10-12 * 1,00059 * 0,04 / 0,002 = 3,54*10-10 F = 354 pF

c)
Q=C*U = 3,54*10-10 F * 500 V = 1,77 * 10-7 C

d)
e=(1/2)*Q*U=0,5*1,77 * 10-7 C * 500 V = 4,425 * 10-5 J

e)
F(erő)=E*Q
E=250000 Vm
F=250000 Vm * 1,77 * 10-7 C = 4,425 * 10-2 N

W=F*d
d=0,03 m
W=4,425 * 10-2 N * 0,03 m = 1,33*10-3 Nm
2