Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan lehet ezt a gyökös egyenletet megoldani?

Főoldal » Középiskola » Matematika
647
3+ 4x+3 =0
Ha négyzetre emelem a gyökös részt, abból mi lesz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Ha a  4x+3 -at négyzetre emeled, akkor 4x+3 lesz belőle.

Egyébként ennek az egyenletnek nem lesz megoldása a valós számok halmazán.
0

Tehát teljes levezetés kell;

1. megoldási mód: a  4x+3  értéke legalább 0, 3+legalább 0=legalább 3, tehát 0 nem lehet, így az egyenletnek nincs megoldása.

2. megoldási mód: kivonunk mindkét oldalból 3-at:
 4x+3 =-3, egy valós szám gyöke mindenképp 0 vagy pozitív, tehát -3 nem lehet, így az egyenletnek nincs valós megoldása. Ha ezt esetleg nem vesszük észre, akkor emeljünk négyzetre:

4x+3=9, kivonunk 3-at:
4x=6, osztunk 4-gyel:
x=1,5, majd visszahelyettesítés után nem kapunk egyenlőséget, tehát ez hamis gyök lesz.

Ha az eredeti állapotában akarod négyzetre emelni, az csak bonyolítja az egyenlet megoldását.
0