Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

és ebben?

Főoldal » Középiskola » Kémia
626
Feladat:Egy alként KMnO4 oldattal,enyhén bázikus közegben oxidálnak.A kapott szerves termékben a C tömegarány 1,125:1.Határozd meg:
-a kapott szerves termék szerkezeti képletét és elnevezését.
-a 2 molszázalékos KMnO4 oldat térfogatát,amely az adott körülményekközött,6 molalkén oxidálásához szükséges.
-a képződött csapadék tömegét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A hipermangán kettőskötést úgy oxidál, hogy a kettős kötésben lévő két szénatomra egy-egy OH-csoportot tesz:

C=C ->C(OH)-C(OH)

Mivel a megadott arány tömegarány, át kellene alakítani anyagmennyiség-aránnyá. Ehhez le kell osztani az atomok atomtömegével (mintha valóban 1,125g szenet és 1g oxiént vennénk):

1,125/12:1/16=0,0938:0,0325=1,5:1=3:2

És mivel az alkánban egy db kettős kötés található, mely 2 db oxigén beépülését eredményezi, ezért a szénhidrogén biztosan 3 szénatomos és egy db kettős kötés van benne, azaz ez a propilén (C3H6). Szerkezeti képlete:

CH3-CH=CH2

Lúgos közegben lejátszódó reakció:

2C3H6+2KMnO4+2H2O=2C3H8O2+MnO2+K2MnO4

Ilyenkor 6 mol alkénhez 6 mol permanganát is szükséges, mely (amennyiben 2 mol/dm3-es oldatról van, szó, más esetben nem megoldható a feladat) 6/2=3 dm3.

A keletkező csapadék a barnakő lesz, melynek anyagmennyisége 3 mol lesz. Ennek tömege (M=87 g/mol) 3×87=261g.



0