Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitetek ebben is?

Főoldal » Középiskola » Kémia
752
Egy ml 1,2g/ml sűrűségű 36,5%-os HCl oldatot összekeverünk 11,8ml 1,39g/ml sűrűségű 63%-os HNO3 oldattal.Az igy kapott oldat,rezet és aranyat tartalmazó ötvözet 4,628 grammjával reagál.Hány mól gáz keletkezett?Mennyi az ötvözet tömegszázalékos összetétele,ha tudjuk,hogy az arany a következő reakció szerint reagál:
Au+HCl+HNO3--AuCl3+NO+H2O
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Elég reménytelen megoldani, de már sokadjára adod fel, leírom, amit gondolok.

Van benne 1 ml · 1,2 g/ml · 36,5% = 0,438 g HCl.
Mivel 1 mol HCl az 36.5 g, ez 0,012 mol

Aztán 11,8 ml · 1,39 g/ml · 63% = 10.33 g HNO₃
Mivel 1 mol HNO₃ az 63 g, ez 0,164 mol

Az ötvözetben max 4,628/197 = 0,023 mol arany, és max 4,628/63,5 = 0,073 mol réz van, persze mindkettő ezeknél kevesebb lesz.

A királyvíz a HNO₃ és HCl 1:3 mólarányú elegye, itt meg nem az az arány van, tehát az oldatnak csak egy része lesz királyvíz: Az összes sósav (12 ezred mol) benne lesz, plusz 4 ezred mol salétromsav. A maradék 160 ezred mol HNO₃ úgy marad. (A királyvízben a HNO₃ és HCl reagálnak és atomos Cl valamint NOCl vegyület keletkezik, azok reagálnak az arannyal.)

Az arany a királyvízzel reagál, A feladatban lévő reakcióegyenlet nem egyenlet, nincsenek jó együtthatók benne. Így lesz kiegyenlítve:
Au + 3 HCl + HNO₃ = AuCl₃ + NO + 2 H₂O
Max a sósav moláris mennyiségének a harmada lehet a feloldott arany mennyisége, vagyis 4 ezred mol. Feltételezhetjük, hogy van annyi az ötvözetben. Keletkezik ugyanannyi, 4 ezred mol NO gáz.

Tehát 4 ezred mol arany reagált, ez 0,004·197 = 0,788 g. Reagált még ezek szerint 4,628 - 0,788 = 3,84 g réz is. Az ötvözet összetétele bizonyára ennek felel meg, 0,788 / 4,628 = 17%

A réz reakciója nem volt megadva a feladatban. Híg salétromsavban ez történik
3 Cu + 8 HNO₃ = 2 NO + 4 H₂O + 3 Cu(NO₃)₂

A 3,84 g réz az 3,84/63,5 = 0,06 mol, ami azt jelenti, hogy a 2/3-a, tehát 0,04 mol NO gáz keletkezik.

Összesen tehát 0,04 + 0,004 = 0,044 mol gáz keletkezik.

Nem vagyok benne biztos, hogy mind jó, amit írtam...
0