Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
335
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1.
eredő ellenállás:
Re = R1 + R2 = 30 Ω + 50 Ω = 80 Ω

Ie = 0,75 A

Re=Ue/Ie
Ue=Re*Ie = 80 Ω * 0,75 A = 60 V

Mivel soros kapcsolásnál Ie = I1 = I2
ezért
U1 = R1 * Ie = 30 Ω * 0,75 A = 22,5 V
U2 = R2 * Ie = 50 Ω * 0,75 A = 37,5 V

U1+U2=22,5 V + 37,5 V = 60 V

2.
eredő ellenállás:
Re = R1 + R2 = 40 Ω + 60 Ω = 100 Ω

soros kapcsolásnál Ie = I1 = I2

R1=U1/Ie
Ie = U1/R1 = 20 V / 40 Ω = 0,5 A áram folyik a körben.

U2 = R2 * Ie = 60 Ω * 0,5 A = 30 V a nagyobb ellenállás feszültsége.

U1+U2=20 V + 30 V = 50 V a telep feszültsége.



3