Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni sürgős!!!

Főoldal » Középiskola » Fizika
1355
Egy tóban 15 m mélyen , ahol a hőmérséklet 10°C, egy légbuborék térfogata 3 cm3 . Mekkora a légbuborék térfogata, amikor feljön a felszínre, ahol a víz hőmérséklete 20°? (A 10 m magas vízoszlop nyomása megegyezik a külső légnyomás p0= 100 kPa értékével.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-1
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Tanultátok, hogy `(pV)/T` állandó.

A felszínen?
`p_0=100\ kPa`
`T_0=20\ °C=293\ K`
`V_0=?`

A mélyben:
10 méterenként 100 kPa-lal nő a nyomás, ezért 15 méter mélyen ennyi: (a 15 méteres vízoszlop nyomása hozzáadódik a külső légnyomáshoz)
`p_1=p_0+15/10·100\ kPa=250\ kPa`
`T_1=10\ °C=...\ K` számítsd át
`V_1=3\ cm^3`

Mivel `(pV)/T` állandó:
`(p_0·V_0)/T_0=(p_1·V_1)/T_1`
Fejezd ki belőle az ismeretlent.
0