Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Halmazállapot

Főoldal » Középiskola » Fizika
556
5 kg tömegű, 600 fokra melegített vasat 18 fokos
vízben kezdi hűteni. Legalább mennyi víz szükséges ahhoz, hogy a hűtővíz 60 foknál magasabbra ne melegedjen fel ?
(képlet,megoldás)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A vas által leadott hő:
Q(vas) = c(vas) * m(vas) * ΔT(vas)
c(vas) vas fajhője = 450 J/kgK
m(vas) vas tömege = 5 kg
ΔT(vas)=600-60 = 540 K a vas hőmérséklet változása

A víz által felvett hő:
Q(víz ) = c(víz ) * m(víz ) * ΔT(víz)
c(víz ) víz fajhője = 4180 J/kgK
m(víz ) víz tömege = x kg
ΔT(víz) =60-18= 42 K a víz hőmérséklet változása

A vas által leadott hő = a víz által felvett hővel.
Q(vas) = Q(víz )
c(vas) * m(vas) * ΔT(vas) = c(víz ) * m(víz ) * ΔT(víz)
m(víz ) = [ c(vas) * m(vas) * ΔT(vas) ] / [ c(víz ) * ΔT(víz) ] = ( 450 J/kgK * 5 kg * 540 K ) / ( 4180 J/kgK * 42 K) = 6,92 kg
2