Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mennyi a tömege 3 mol Fe(III)-oxidnak?

Főoldal » Középiskola » Kémia
478
Mennyi a tömege 3 mol Fe(III)-oxidnak?
A jelölés arra utal, hogy ebben az oxidban a vas oxidációs száma +3. Ennek megfelelően írd fel a képletet!
Mennyi tiszta vas nyerhető 1 tonna Fe(III)-oxidból, ha a folyamat hatásfoka 81% ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A Fe(III) oxid képlete:
Fe₂O₃

1 mol vas(III)-oxid tömege: 2*56 g + 3*16 g= 160 g
3 mol vas(III)-oxid tömege 3-szor ennyi, 3*160 = 480 g

A vas(III)-oxid redukciója szénnel:

2 Fe₂O₃ + 3 C = 4 Fe + 3 CO₂

1 kmol vas(III)-oxid tömege = 160 kg/kmol (kilomol)
1 kmol vas tömege 56 kg

1 tonna = 1000 kg
ennek csak a 81%-a alakul át: 1000 kg * 0,81 = 810 kg

2*160=320 kg vas(III)-oxidból 4*56 kg vas keletkezik.
1 kg vas(III)-oxidból 4*56 / 320 kg vas keletkezik.
810 kg vas(III)-oxidból 810 * 4*56 / 320 = 567 kg vas keletkezik.
2