Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki le tudnád vezetni nekem?

Főoldal » Általános iskola » Kémia
1514
22 g oxigénben ugyanannyi molekula van mint.....g vízben
illetve ezt:
Hány db atomot tartalmaz 1,59 g hélium gáz
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A molekulák számát gyakorlatilag az anyagmennyiség szabja meg, azaz ki kell találnunk, mekkora az anyagmennyisége 22 oxigénnek és ugyanennyi vizet kell venni.
Mivel az oxigéngáz (O2) moláris tömege 32 g/mol (2×16), ezért 22 g oxigén 22/32=0,6875 mol. A víz moláris tömege pedig 18 g/mol (2×1+16), így belőle 0,6875 mol 0,6875×18=12,38g.

b.,

A hélium atomtömege 4 g/mol és mivel a hélium egyatomos molekulákból áll, ezért a moláris tömege is ennyi. Így 1,59g hélium 1,59/4=0,3975 mol. Egy molban pedig 6×10^23 db részecske van, így ennyi héliumban 0,3975× 6×10^23, azaz 2,39×10^23 db.
2