Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Forgatónyomaték,egyensúly

Főoldal » Középiskola » Fizika
2568
1,Egy csípőfogó vágóél felé eső hosszú 12mm, a kézzel szorított végének a tengelytől való távolsága a tenyér közepéig 8 cm. A kezünkkel 150N nagyságú erőhatást fejtünk ki a fogóra.
Mekkora erő éri a drótot elvágás közben?
2,Egy 40 cm hosszú, elhanyagolható súlyú bot egyik végére 30N,a másik végére a 20N súlyú terhet erősítettek. Hol és mekkora erővel kell tartani a botot, hogy a vízszintes helyzetében nyugalomban maradjon?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

a.,

A fogó két oldalán fellépő forgatónyomaték (M) megegyezik:

M1=M2

Ahol a forgatónyomaték előáll az erőkar és az erő szorzatából:

F1×k1=F2×k2

Itt hivatalosan k-kat (erőkar hossza) méterben kell megadni, szóval: k1=12mm=0,012 m és k2=8 cm= 0,08 m.
F2=150 N
Így tehát:

F1×0,012 m=150 N×0,08 m=12 Nm
Ebből pedig F1= 12 Nm/0,012 m=1000N.

2.,

ebben az esetben is a két frgatónyomatéknak meg kell egyeznie:

M1=M2

F1×k1=F2×k2

Ahol F1=20 N, F2=30 N, azaz:

20 N×k1=30 N×k2

átrendezve:

k1/k2=30 N/20 N=1,5

Tehát az egyik oldalnak másfélszer akkorának kell lennie, mint a másiknak. Azaz a két erőkar hosszaránya 1:1,5 (vagy 3:2). De a kettő erőkar összhossza akkora, mint a boté, azaz 40 cm (0,4 m), így ezt kell felosztani ebben az arányban:

k1=0,4 m/(1+1,5)×1,5=0,24 m
k2=0,4 m/(1+1,5)×1=0,16 m.

Tehát attól a végétől, ahol a nagyobb erő hat, attól 16 cm-rel kell alátámasztani.
Az tartóerő pedig a két erő összege kell, hogy legyen, mivel mindkettő ellen tartunk, azaz 50 N.



0