Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
502
Janne Ahonnen 66kg tömegű finn síugró 45 perc alattva 120 méter magas sánc tetejére viszi fel a 3 kg tömegű sílécet a bajba jutott társának aki lent felejtette léceit és így nem tud ugrani. Mekkora a hatásfoka az így végzett munkának? Mekkora a teljesítménye a síugrónak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
hatásfok= hasznos munka *100 / befektetett munka

hasznos munka:
síléc feljut

Whaszn = mléc * g * h = 3 kg * 10 m/s² * 120 m = 3600 J

befektetett munka:
síugró felmegy + síléc feljut

Wbef = (mléc+mJanne) * g * h = (66 kg+3 kg) * 10 m/s² * 120 m = 82 800 J

hatásfok= hasznos munka *100 / befektetett munka
hatásfok= 3600 J *100 / 82 800 J = 4,35 %

teljesítmény:
P =Wbef / t = 82 800 J / (45*60 s) = 30,7 J/s = 30,7 W
2