Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
2275
Hány cm3 98,0 tömeg%-os 1,83 g/cm3 sűrűségű kénsavoldat és hány cm3 víz szükséges ahhoz?hogy 2,0 dm3 20,0 m/m%-os , 1,14 g/cm3 sűrűségű oldatot kapjunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Szia!

A 2 dm3 oldat tömege, ha a sűrűsége 1,14 g/cm3 2000×1,14=2280 g. Ennek 20%-a, azaz 2280×0,2=456g-ja kénsav. Tehát ennyi tömény, 100%-os kénsav kellene, de nekünk csak 98%-os van, így abból 456/0,98=465,3g kell. De mivel ennek sűrűsége 1,83 g/cm3, ezért ez térfogatra 465,3/1,83=254,3 cm3.
A maradék tömeg pedig mind víz lesz, így abból 2280-465,3=1814,7g kell, ez pedig mivel a víz sűrűsége praktikusan 1 g/cm3, 1814,7 cm3 lesz.
0

Köszi :-)
0