Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
468
1. Feladat
Szerkessz egy k(O, r=3 cm) körvonalat. A körvonalon jelölj ki két különböző A és B pontot. A két pont a körvonalat két részre, vagyis két KÖRÍVRE osztja.
Ha összekötjük az A-t és B-t az O középponttal, és ismerjük a két sugár (félegyenes) által bezárt szöget, (középponti szög), akkor kitudjuk számítani mindkét körív hosszát. Ugye sejted hogyan?..........( Tudjuk, hogy a 360 fokhoz tartozó ívhossz maga a kör kerülete. Akkor az 1 fokhoz tartozó ívhossz ennek a 360-ad része, és egy alfa=35 fokhoz az 1 fokhoz tartozó ívhossz 35-szöröse tartozik).

2. Feladat
a) Számítsd ki az omega = 85 fokos középponti szöghöz tartozó, r= 42 mm sugarú körív hosszát!
b) Milyen hosszúságú körív tartozik a 180 illetve a 90 fokos középponti szöghöz?

3. Feladat
Az óra nagymutatója 12 cm hosszú. Hány centiméternyi utat tesz meg a nagymutató csúcsa a) 1 óra alatt, b) 5 perc alatt, c) 35 perc alatt ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
2)
a)
2r·π·85/360=62,27 mm
b)
180⁰-hoz r·π=131,88 mm
90⁰-hoz r·π/2=65,94 mm

3)
a)
A kör kerülete 2·r·π=24·π
1 óra alatt az 1/12 részt tesz meg: 2·π=6,28 cm
b)
5 perc alatt az 1 óra alatt megtett út 1/12 részét: 2·π/12=π/6=0,52 cm
c)
35 perc alatt az 5 perc alatt megtett 7-szeresét: 7π/6=3,66 cm
0