Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Homogén rekurzív összefüggés

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
476
Adott an = 3a(n-1) - a(n-2); a0 = 2; a1 = 0
Az általános megoldást tudom, hogy 0=3r-1-r²
És van a feladatnak egy oylan része, hogy a0 = 2; a1 = 0, ezekkel mit kell csinálni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
első lépés helyes:
keressük a sorozatot r az n-diken alakban.
ezeket beírva és r a (n-2) vel egyszerűsítve kapjuk az úgynevezett
karakterisztikus egyenletet.
Ezt már megcsináltad és helyes...

Ennek a megoldásszámaitól függően 3 különböző esetünk van és 3 (de hasonló) módon kell eljárni.

1,eset : 2 db gyök
2.eset: egy darab gyök van
3.eset nincs valós gyök (ekkor is Ok a módszer, csak komplex számokkal kell dolgozni).

Most csak az egyszerű 1.esettel állunk szemben

q 1 = (3 + gyök5)/2 q 2 = (3-gyök5 )/2
vagyis két sorozatot kaptunk

q 1 = (3 + gyök5)/2 az n-diken q 2 = (3-gyök5 )/2 az n-diken

ekkor látszik, hogy ezek nem jók megoldásnak, de keressük a megoldást az alábbi alakban
(azaz a két fenti sorozat lineáris kombinációjaként próbáljuk előállítani)

a n sorozat = alfa szor (3+gyök5)/2 az n-diken + béta szor (3-gyök5)/2 az n-diken

ahol alfa és béta valós számok.
Ezeket úgy próbáljuk megtalálni, hogy a kezdeti feltételeknek megfeleljenek. Itt kellenek a kezdő értékek.

a 0 = 2

ekkor
2= alfa szor (3+gyök5)/2 a nulladikon + béta szor (3-gyök5)/2 a nulladikon
2 = alfa+béta


a 1 = 0

0 = alfa szor (3+gyök5)/2 az elsőn + béta szor (3-gyök5)/2 az elsőn

0 = alfa szor (3+gyök5)/2 + béta szor (3-gyök5)/2



Kaptunk egy egyenletrendszert:
2 = alfa+béta
0 = alfa szor (3+gyök5)/2 + béta szor (3-gyök5)/2


Ezt kell megoldani...
Ezeket az alfa és béta valós számokkal már megkapjuk a jó sorozatot:

a n sorozat = alfa szor (3+gyök5)/2 az n-diken + béta szor (3-gyök5)/2 az n-diken


Ha nehéz követni a szöveges levezetést, akkor elküldhetem beszkennelve.
Esetleg küldhetek kidolgozott feladatokat a másik két esetre is. Hajdanán ebből írtam a szakdolgozatomat....
Lásd üzenet és email cím

BGY

Módosítva: 6 éve
0