Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy kis segítség jól jönne!

Főoldal » Középiskola » Fizika
1556
Egy felnőtt ember testfelülete kb. 1,5 m2. Mekkora a légynyomásból származó nyomóerő? Miért nem nyomódunk össze ekkora erő hatására?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
A = 1,5 m2
p (légnyomás) = 101325 Pa
Fny = A*p
Fny = 151987 N
-1

A kérdés második felére a válaszom, hogy a testünk szervezete minden részében (erek, tüdő, sejtek, stb) fönntartja azt a nyomást, amit a külső légnyomás gyakorol ránk, és a két nyomás kiegyenlíti egymást. Ha hirtelen történik a külső nyomás megváltozása, és a szervezetünk nem képes elég gyorsan reagálni, korrigálni a nyomásváltozást, akkor komoly tragédiák történhetnek. Érzékeny embereknél, a hirtelen jött légnyomásváltozás (front hatás) kisebb-nagyobb fejfájással járhat például.
1