Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gravitációs kölcsönhatás

Főoldal » Középiskola » Fizika
662
600km magasra fellövünk egy műholdat.Határozzuk meg a műhold sebességét és keringési idejét.
R=6.4 x 10^6
ɣ (gamma) = 6.67 x 10^10-11
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, fizika, házi, gravitáció, Középiskola
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

A Föld tömege (M) 5,97×10^24 kg, míg sugara 6370 km.
Ha mi ettől 600 km-re lövünk műholdat, akkor az 6370+600=7070 km (R) sugarú körpályán fog keringeni. Ilyen távolságban a gravitációs gyorsulás:

g'=γ×M/R^2=7,97 m/s^2

Ahhoz, hogy a műhold ne essen le, ugyanekkora centripetális gyorsulásnak is kell rá hatni, mely ezzel egyensúlyt tart. Tehát acp=g'=7,97 m/s^2, melyet a következőképp számolunk ki:

acp=v^2/R

Átrendezve:

v=√(acp×R)=7506,5 m/s.

A pálya kerülete pedig K=2πR=4,44×10^6 m.
Így egy teljes kör megtételéhez K/v, azaz 591,8 s-ra van szükség, ennyi lesz a keringési idő.
Módosítva: 9 éve
0