Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika - halm.áll. vált

Főoldal » Középiskola » Fizika
6109
805. :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Abból, hogy a kérdés szerint vizet tartalmaz a hó, arra következtetek, hogy a hó 0°C-os.
A 15 fokos víz 5 fokkal hűl, vagyis ennyi hőt ad le:
c = 4,2 kJ/kgK (a víz fajhője)
m₁ = 0,25 kg
ΔT₁ = 5 K (5 °C, de Kelvinben is ugyanannyi)
Q₁ = c·m₁·ΔT₁ = 4,2 kJ/kgK · 0,25 kg · 5 K = ... kJ
A hó (vagyis az abban lévő jég és víz is) szintén 15 fokra melegszik végül, de először a hó jég része fel kell olvadjon (hogy 0°C-os víz legyen belőle), ezt a Lo olvadáshővel (340 kJ/kg) lehet számolni. Ha a jég tömege m₂ (nem tudjuk, mennyi), akkor:
Q₂ = m₂·Lo = m₂·340 kJ/kg
Aztán a 0 fokos víz (amiben a most felolvadt jég is benne van) 15 fokra melegszik:
m₃ = 20 g = 0,02 kg
ΔT₂ = 15 K
Q₃ = c·m₃·ΔT₂ = 4,2 kJ/kgK · 0,02 kg · 15 K = ... kJ

A leadott és felvett hők azonosak kell legyenek:
Q₁ = Q₂+Q₃
Ha behelyettesítesz, egyedül m₂ lesz az ismeretlen, az kijön belőle. Az kg-ban lesz a hóban lévő jég tömege. A víz a kérdés, az persze 0,02 kg - m₂, de váltsd majd át grammba, az szimpatikusabb szám lesz.
Módosítva: 9 éve
0