Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna ezekben segíteni pls

Főoldal » Általános iskola » Kémia
556
Írd fel a következő kovalens kötésű molekulák szerkezeti-, összegképletét, tömegét!
Név Szerkezeti képlet Összeg képlet Tömeg
pl.: hidrogén molekula H – H H2 1 + 1 = 2 g
klór molekula
oxigén molekula
víz molekula
hidrogén-klorid
szén-dioxid
nitrogén molekula

Írd fel a következő ionokból képződött ionvegyületek képletét, tömegét is számítsd ki!
Anion Kation Na+ Ca2+ Mg2+
Cl–képlet
tömeg
O2-képlet
tömeg

Milyen kötése van a következő anyagoknak? (ion, fémes, poláris kovalens, apoláris kovalens)
Fe
H2O
MgO
O2
NaCl
Al

Sorold fel az elemi részecskéket!



Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Név Szerkezeti képlet Összeg képlet Tömeg
pl.: hidrogén molekula H – H H2 1 + 1 = 2 g

klór molekula Cl₂ 2*35,5=71 g
oxigén molekula O₂ 2*16=32 g
víz molekula H₂O 2*1 + 16=18 g
hidrogén-klorid HCl 1+35,5 = 36,5 g
szén-dioxid CO₂ = 12+2*16 = 44 g
nitrogén molekula N₂ 2*14 = 28 g

Írd fel a következő ionokból képződött ionvegyületek képletét, tömegét is számítsd ki!
Anion Kation Na+ Ca2+ Mg2+
Cl–képlet
tömeg
O2-képlet
tömeg

NaCl 23+35,5=58,5 g
Na₂O 2*23+16 = 62 g
CaCl₂ 40+2*35,5 = 111 g
CaO 40+16=56 g
MgCl₂ 24+2*35,5 = 95 g
MgO 24+16 = 40 g


Milyen kötése van a következő anyagoknak? (ion, fémes, poláris kovalens, apoláris kovalens)
Fe fémes
H2O poláris kovalens
MgO ion
O2 apoláris kovalens
NaCl ion
Al fémes

Sorold fel az elemi részecskéket!
proton, neutron, elektron
3