Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ohm törvénye - gyakorló feladatok

Főoldal » Általános iskola » Fizika
3599
1. Mekkora az elektromos áramerősség, ha a vezető keresztmetszetén t = 5 s alatt Q = 15 C elektromos töltésmennyiség halad át?

2. Mennyi idő alatt halad át a vezető keresztmetszetén Q = 300 C elektromos töltésmennyiség ha az elektromos áramerősség I = 5 A ?

3. Mekkora töltésmennyiség halad át a vezető keresztmetszetén t = 15 perc alatt, ha az áramerősség I = 5 A ?

4. Az R = 115 Ω ellenállasú fogyasztót U = 230 V feszültségre kapcsoljuk. Mekkora erősségű áram halad át rajta?

5. A vezetőn 2A erősségű áram halad át, miközben a vezető végei között a feszültség 12V. Mekkora a vezető elektromos ellenállása?

Itt lesznek az eredmények: 1. I = 3 A
2. t = 1 perc
3. Q = 4500 C
4. I = 2 A
5. R = 6 Ω

Az eredmények megvannak adva, de nekem a levezetés kellene. Előre is köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
1. Mekkora az elektromos áramerősség, ha a vezető keresztmetszetén t = 5 s alatt Q = 15 C elektromos töltésmennyiség halad át?

I: áramerősség (A)
Q=15 C töltés
t=5 s idő

I=Q/t=15 C / 5 s = 3 A

2. Mennyi idő alatt halad át a vezető keresztmetszetén Q = 300 C elektromos töltésmennyiség ha az elektromos áramerősség I = 5 A ?

I = 5 A áramerősség
Q=300 C töltés
t: idő (s)

I=Q/t
Q=I * t
t=Q/I = 300 C / 5 A = 60 s = (60 s / 60) perc = 1 perc


3. Mekkora töltésmennyiség halad át a vezető keresztmetszetén t = 15 perc alatt, ha az áramerősség I = 5 A ?

I = 5 A áramerősség
Q: töltés (C)
t=15 perc = (15 perc *60) s = 900 s

I=Q/t
Q=I * t = 5 A * 900 s = 4500 C

4. Az R = 115 Ω ellenállású fogyasztót U = 230 V feszültségre kapcsoljuk. Mekkora erősségű áram halad át rajta?

R = 115 Ω ellenállás
U = 230 V feszültség
I: áramerősség (A)

R=U/I
U = R * I
I=U/R = 230 V / 115 Ω = 2 A

5. A vezetőn 2 A erősségű áram halad át, miközben a vezető végei között a feszültség 12 V. Mekkora a vezető elektromos ellenállása?

R: ellenállás (Ω)
U = 12 V feszültség
I= 2 A áramerősség

R=U/I = 12 V / 2 A = 6 Ω

3