Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elmagyarázná nekem valaki? Koordináta

Főoldal » Középiskola » Matematika
593
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
f(x) = 1/2 x+1
g(x) = -x +4

A lineáris függvény általános képlete: f(x) = mx+b, ahol
m: a függvény meredeksége
b: az y-tengely metszéspontja
zérushely, egyben az x-tengelymetszet:
- geometriailag: ahol a függvény metszi (vagy érinti) az x-tengelyt (leolvasható az ábráról)
- algebrailag: ahol a függvényérték 0, azaz f(x) = 0

f(x):
m = 1/2
b = 1
zérushely, x-tengelymetszet: f(x) =0, azaz
1/2 x+1 = 0
1/2 x = -1
x = -2
y-tengelymetszet:
f(0) = 1/2*0+1 = 1
menete: ]-∞; ∞[ szig.mon.növekvő

g(x):
m = -1
b = 4
zérushely: g(x) = 0, azaz
-x +4 = 0
x = 4
y-tengelymetszet:
g(0) = -0+4 = 4
menete: ]-∞; ∞[ szig.mon.csökkenő

a) f(x) = g(x)
ahol a két függvény metszi egymást, azaz x=2
ellenőrzés:
1/2 x+1 = -x +4
3/2x+ 1 = 4
3/2x = 3
x = 2

b) f(x) > g(x), ahol az f(x) függvény képe a g(x) függvény képe felett van: x>2

c) Tf,g,y: az f(x) függvény, g(x) függvény és az y tengely álltal bezért terület: egy háromszög, melynek alapja 3 egység, magassága 2 egység. Így a területe: 3*2/2 = 3 területegység.
0