Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia S.O.S.

Főoldal » Általános iskola » Kémia
638
Sziasztok!
Kellene egy kis segítség.
Előre is közönöm!
1. Mi a közömbösítés?
2. Mely ionok vesznek részt a közömbösítés folyamatában?
3. Mi történik a közömbösítés során a kémhatást okozó ionokkal?
4. Mit jelent a semleges kémhatást? Milyen pH-érték tartozik hozzá?
5. Milyen színűek az indikátorok a semleges kémhatású oldatban? (K48) Mondj példát semleges kémhatású oldatra!
6. A kalcium-hidroxid [Ca(OH)₂] sósavval (HCl) közömbösíthető. Írd fel a reakció egyenletét! Írd fel a folyamat lényegét: a kémhatást okozó ionok egymásra hatását!
7. A tiszta víz is a tartalmaz kémhatást okozó ionokat.
Miért semleges mégis a kémhatása?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
1. Mi a közömbösítés?
Proton átmenettel járó kémiai reakció. Sav és bázis reagál só és víz képződés közben.

2. Mely ionok vesznek részt a közömbösítés folyamatában?
oxónium-ionok és hidroxid ionok.

3. Mi történik a közömbösítés során a kémhatást okozó ionokkal?
víz keletkezik belőlük

4. Mit jelent a semleges kémhatást? Milyen pH-érték tartozik hozzá?
Az oxónium ionok és hidroxid ionok mennyisége megegyezik az oldatban.
pH=7

5. Milyen színűek az indikátorok a semleges kémhatású oldatban? (K48) Mondj példát semleges kémhatású oldatra!
Átmeneti színűek.
Nátrium-klorid vizes oldata.

6. A kalcium-hidroxid [Ca(OH)₂] sósavval (HCl) közömbösíthető. Írd fel a reakció egyenletét! Írd fel a folyamat lényegét: a kémhatást okozó ionok egymásra hatását!

Ca(OH)₂ + 2 HCl = CaCl₂ + 2 H₂O

2 OH- + 2 H+ = 2 H₂O

7. A tiszta víz is a tartalmaz kémhatást okozó ionokat.
Miért semleges mégis a kémhatása?

Azért, mert a hidroxid és oxónium ionok mennyisége megegyezik benne.
Módosítva: 6 éve
4