Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia | Permetezés és Műtrágyázás | 8.oszt

Főoldal » Általános iskola » Kémia
693
1. A szőlőperonoszpóra ellen 2 tömeg%-os réz-szulfát-oldattal permetezünk. Hány kg 2 tömeg%-os oldat készíthető egy 20dkg-os kristályvizes rézgálicot (CuSO⁴•5H²O) tartalmazó tasakból? (van még lent is
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sürgős, kémia, 8. osztály
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
(CuSO₄ · 5 H₂O) móltömege: 64+32+16*4+5*18= 250 gramm
CuSO₄ móltömege: 64+32+16*4= 160 gramm

25 dkg kristályos rézgálic 16 dkg vízmentes réz-szulfátot tartalmaz.
1 dkg kristályos rézgálic 16/25 dkg vízmentes réz-szulfátot tartalmaz.
20 dkg kristályos rézgálic 20*16/25= 12,8 dkg = 0,128 kg vízmentes réz-szulfátot tartalmaz.

Ennyi vízmentes sóból hány kg oldat készíthető?

0,128 kg *100 / (x+0,128) = 2 tömeg%
oldat tömege: x+0,128 = 0,128 kg * 0,02 = 0,00256 kg oldat készíthető.
4